Massagestaven

In dit hoofdstuk geven we een korte bespreking van technieken waarbij kristallen massagestaven worden gebruikt. Deze staven(klik op de foto) kunnen geslepen zijn van verschillende natuurstenen zoals bergkristal, rozenkwarts, rookkwarts, chrysopraas, amethyst,...

Meestal wordt er gebruik gemaakt van bergkristallen staven. Dit is een doeltreffend hulpmiddel bij individuele behandelingen omdat ze de energie geconcentreerd doorsturen via hun punten. Het toepassingsgebied van deze staven is zeer uitgebreid. Wij geven u een overzicht van de meest gebruikte tecnieken.
  1. Drukpuntmassage
  2. Doorstromers


Drukpuntmassage

In het dagelijks leven hebben we veel te maken met spanningen. Dit vraagt enorm veel energie van ons lichaam.
Massage is dan een manier om te helpen ontspannen en opnieuw energie te krijgen.
Deze massagetechniek kent zijn oorsprong in Azië. Het uitgangspunt is dat in ons lichaam verschillende energiekanalen lopen, de zogenaamde meridianen.Deze liggen op het huidoppervlak. Iedere meridiaan is verbonden met een bepaald orgaan of een bepaalde lichaamsfunctie.

Bij deze massage gaat men eerst nagaan waar op het lichaam de blokkades gelokaliseerd zijn. Op deze punten gaat men druk uitoefenen. De druk bevordert de energiestroom en geeft het lichaam de energie om te herstellen, spierspanning vermindert en de doorbloeding wordt gestimuleerd.
Er zijn verschillende technieken om druk uit te oefenen:
  1. met de handen;
  2. masseren van de geblokkeerde zone;
  3. met een massagestaaf;

De klachten die behandeld kunnen worden met deze techniek zijn onder andere: hoofdpijn, rugklachten, slapeloosheid, opvliegers, stress,... Het moet niet altijd gaan om klachten. Deze massages kunnen ook gebruikt worden om een moment van rust in te lassen in ons druk en gejaagd bestaan. Op deze manier kunnen we ontspannen. Voor koppels is het een ideale manier om tijd te maken voor elkaar. Ook het gebruik van etherische oliën kan stimulerend of genezend werken.

Een mogelijke behandeling bij spanningshoofdpijn is de volgende:
Massage achter het oor met de afgeronde zijde van de massagestaaf. Eerst goed voelen waar de spier precies gespannen is, op die plaats een beetje drukken en cirkelvormige draaibewegingen maken. Bij deze klacht heeft een staaf van bergkristal de voorkeur.


Doorstromers

Doorstromers zijn massagestaven met aan beide zijden een geslepen punt. Deze staven worden doorstromers genoemd omdat energie er gemakkelijk doorheen kan gaan. Langs de éne kant erin en aan de andere er opnieuw uit. Wanneer we werken met doorstromers, is dit meestal in combinatie met de gewone massagestaven. Deze worden op bepaalde plaatsen op het lichaam gelegd. Dit in functie van de te behandelen klacht.
We zullen deze techniek toelichten aan de hand van enkele voorbeelden:

Piekeren Bij deze klacht gebruiken we bergkristal. De te behandelen persoon ligt comfortabel op de rug. Eén massagestaaf ligt ter hoogte van het middenrif met de punt naar het hoofd gericht. Een tweede staaf op het voorhoofd, dat ook met de punt naar boven wijst. Achter de persoon, op het bed, leg je een doorstromer met één punt naar de persoon gericht en de andere punt van de persoon weg. Deze behandeling is er op gericht, de negatieve energie uit de persoon te doen wegstromen.
Hernia Leg een bergkristallen doorstromer op de rug en gebruik de ronde zijde van een massagestaaf om te masseren op de gespannen spieren rond de hernia. Maar let erop dat je niet te hard drukt. Je kan de staven ook opwarmen in natuurlijk water. Maar leg dan wel een doekje op het lichaam voor bescherming.
Nervositeit De persoon staat recht en je laat hem een doorstromer vasthouden met één punt naar links en één punt naar rechts. Ga achter de persoon staan en masseer de slapen met een massagestaaf. Ga vervolgens over tot het masseren van de nek en de schouders.
Ontstoken sinussen Bergkristal warm maken en op het voorhoofd leggen. Oppassen dat hij niet te warm is. Kleine stukjes bergkristal naast de neus en onder de ogen plaatsen.
 Aardstralen Leg drie doorstromers van bergkristal onder het bed; twee aan het hoofdeinde en één aan het voeteinde.
 Onrust De persoon ligt op de rug. Leg aan het hoofd en de voeten een bergkristallen doorstromer met één punt naar de persoon gericht en de andere ervan weg. Op het middenrif liggen twee staven. Eén van de staven met het punt naar het hoofd. De andere met het punt naar de voeten gericht.