Mapuche

Oorspronkelijk leefden in Chili verschillende volkeren, waaronder de Mapuches. Dit volk is afkomstig van Argentinië, maar ze vestigden zich in de twaalfde eeuw in Chili. Ze leefden van de jacht en de oogst. 'Mapu' betekent 'van het land' en 'che' betekent 'mensen'. Het zijn dus mensen van het land. Enkel de Mapuche-stam overleefde de komst van de Europeanen. De oorspronkelijke bevolking werd bijna volledig uitgeroeid door de ziektes die de Europeanen meebrachten en door moordpartijen. Dit volk heeft in zijn geschiedenis onderdrukking, oorlog en geweld gekend. Van buurvolkeren zoals de Inca's en de Spaanse veroveraars. Deze laatsten beschouwden de Mapuches als wilden en zetten hen in als slaven. Na de onafhankelijkheid van Chili in 1820, werd dit volk onderdrukt door de Chileense autoriteiten.

De natuur was voor de Mapuches een belangrijk element. Dit komt tot uiting in hun religie en manier van denken. In alles wat ze deden, toonden ze respect voor de natuur. Zo kenden ze landbouwceremonieën, zoals de 'Inguillatun', waarbij ze vroegen om een goede oogst. Deze ceremonie werd gehouden in de oogsttijd bij volle maan.

De traditionele dokters of sjamanen, werden 'Machi's' genoemd. Zij deden ook een beroep op de natuur voor hun behandelingen. Ze gebruikten kruiden en planten bij genezingsrituelen. Daarnaast bidden ze ook voor geluk en voorspelden ze de toekomst. Om in contact te komen met de geesten brachten ze zichzelf in trance door middel van muziek, dans en hallucinaties. De functie van Machi werd vaak ingevuld door een vrouw.

Ook het gezin is een belangrijk gegeven in de Mapuche-samenleving. Verschillende families die aan elkaar verwant zijn via de mannelijke lijn woonden altijd samen. De oudste man was het opperhoofd. Hij had de macht, verdeelde de grond en leidde ceremonies. De Mapuches zijn zeer bedreven in het smeden van zilver. Op deze manier geven ze uiting van hun geschiedenis en tradities.

Deze tradities hebben vele Mapuches echter al ingeruild voor een 'modern' leven in de stad. Of dit ook een betere leven is, blijft nog de vraag. Velen van hen leven immers in de minder goede wijken van de steden. Toch zijn er nog Mapuches die op het platteland gebleven zijn. Ze proberen zoveel mogelijk te leven in navolging van hun tradities, religie en taal. Dit is echter vaak moeilijk te handhaven aangezien het de integratie in de Chileense samenleving bemoeilijkt.


De traditionele Mapuche-sieraden

De sieraden die de Mapuches tegenwoordig maken zijn meestal kopieën van de traditionele juwelen. Dit zijn oorbellen, halskettingen, armbanden en borstspelden in de typische stijl. Oude, originele Mapuche-sieraden zijn nog moeilijk te vinden. Het zijn antieke stukken en ze zijn zeer begeerd door verzamelaars van antiquiteiten, die er vaak veel geld voor neertellen.

De Mapuches zijn mensen van de natuur. Ze gebruiken alles wat ze kunnen vinden om er originele zaken van te maken. Zo is er een zekere José die in de stad Santiago woont. Hij maakt dreamcatchers, doosjes en pijpjes van vindmateriaal. Voor de dreamcatchers gebruikt hij twijgjes, pluimen en zaadjes van planten. De doosjes zijn handgemaakt van gebakken klei en natuursteentjes.

Hieronder ziet u enkele voorbeelden uit de Mapuche-collectie: